ΜΠΑΤΖΙΝΑ

mpatzina


ΥΛΙΚΑ:

 

  • 4-5 μικρά κολοκυθάκια
  • 1-1.200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • 5 κούπες νερό
  • 300-500 γρ τυρί φέτα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • βούτυρο για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια.

 

Τα πανιάζουμε με λίγο αλάτι, έπειτα προσθέτουμε και τη ζάχαρη και το χτυπημενο αυγό.

 

Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλέυρι. [εδώ θέλει προσοχή γιατί αλέυρι με αλέυρι έχει διαφορά στο πως απορροφά τα υγρά] εως οτου πετύχουμε εναν πυχτό χυλό.

 

Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί σε χοντρά κομματάκια μέσα στο μείγμα μας.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τον χυλό μας μέσα. Τον απλώνουμε καλά ωστε να είναι παντού στο ίδιο παχος για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ραντίζουμε παντού την μπατζίνα μας με το καλαμποκέλαιο και τρίβουμε απο επάνω το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Κελσίου στον αέρα εως οτου η μπατζίνα μας ροδοκοκκινίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα υλικά παίζουν ανάλογα πως την θέλετε. Μπορείτε να κάνετε πιο αραιό τον χυλό ή πιο πυκνό μπορείτε να μειώσετε το τυρί ή να προσθέσετε και μυζήθρα που θα την κάνει πιο αφράτη την πίτα μας. Ακόμη μπορείτε να μειώσετε το νερό και να προσθέσετε γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα γίνετε νοστιμότατη!! Είναι μια πίτα που μπορείς να κάνεις όσες παραλλαγές θες! Μην ξεχνάτε οτι αυτη η πιτούλα τάΐσε οικογένειες & οικογένειες στην κατόχη μιας και τρόφιμα δεν υπήρχαν. Μονο αλέυρι και τυρί μιας και ολοι ειχαν ζώα σπιτι τους! Συνοδέυετε τέλεια με φέτες ντομάτας!!!!!